Блогът е вече на www

Смених домейна на блога, както и софтуера отдолу.

Почти 5 години ползвах Серендипити за блог платформа. Серендипитито кефи, имат страхотна организация на файловете в проекта, разделение на логика и презентация (ползват Смарти), умно инсталиране на приставки още когато почнах да го ползвам. Езиците си бяха реализирани независимо от темите. Имаха и приставка за многоезичност, нещо, което мислих че ще ползвам (но по-късно се отказах да превеждам статиите и продължих само на български).

Накратко: препоръчвам серендипити на всеки който иска да опита да блог-ва. Стабилна платформа, с много възможности и програмисти, които бързо отговарят във форумите им.
Особено бих го препоръчал на програмисти, които се борят с Уордпрес, просто защото Серендипити е по-добър за тях 🙂

Линк до софтуера: http://s9y.org/

Минах на споменатия УордПрес.Прехвърлянето на съдържанието мина почти безпроблемно, само трябваше да пипна малко скрипта за да се запазят старите ИД-та на постовете.

Минах, защото съм станал мързелив програмист и предпочитам готова приставка пред това да седна и за няколко часа да си напиша това което ми трябва.

УордПрес винаги е бил най-известната свободна платформа (въпреки че лиценза на серендипитито е по-добър за ваши проекти 😉 ). На времето кода му беше яко спагети, темите имаха функционалности, при обновяване на системата, темата се чупеше, имаше зависимости едно, друго трето… Въобще, хаос, който все пак работеше. Тогава нямаше и автоматично обновяване на нищо, нито изразите бяха отделени по някакъв начин и хората сваляха цяли преведени теми за да имат интерфейс на български. Смях в залата.

И въпреки недостатъците си, същия успя да се наложи. Обяснявам си го с решението на основателите много активно да включат цялото общество на ползващите го в разработката на приставките. Лека-полека, станаха по-известни, и бих казал – в не-малко отношения по-добри.

В момента положението е … средно. Това което нямат, е все още добра организация на кода. Все пак, от тогава, мръднали са не с 5 ами направо с 10 години напред 😉 Доста по-добре е, някои теми си ползват геттекст, абе въобще, има напредък.

Това обаче, с което УордПрес в момента бие даже много ЦеЕмЕс-и е именно обществото. Има милион теми и приставки за въпросния. Някои от тях работят, други не. Едни са красиви, трети изобщо на нищо не приличат, но възможностите са много. Административният интерфейс има автоматични обновявания, сложили са голями красиви иконки, някое друго Аякс-че, всичко е красиво.

Това което изтъквам като основен недостатък на УордПрес, може би е и неговата сила. Факта, че не се изисква да знаеш Смарти, факта че с леко хакване на кода, получаваш желания резултат, със сигурност е допринесло за неговата популярност. То, като се замисли човек и РНР-то е тръгнало подобно. Пък виж го сега, вече има конструкции на сериозен език, но старите неща са си тук.

Линк към УордПрес: http://wordpress.org/

Смених и поддомейна. От предишното: блог.роби-боби.нет, вече блогат се намира на ввв.роби-боби.нет. Причината е една. Вече доста време се каня да обединя няколко начинания под един домейн. както сте забелязали, има няколко категории в подменюто отгоре. В следващият пост ще напиша повечко за тях. Но, викам, така или иначе ще добавям нови секции, дай направо да си ползвам основния домейн, вместо поддомейн.

Ами, какво правим с Гугъл Пейдж Ранка и позицията в търсачките. Ами, опитал съм се да пренасоча всичко по новите им места. както казах по-горе, запазих старите ИД-та на постовете, благодарение на което, всеки пост от старото УРЛ, вече пренасочва към себе си на новия адрес. Донякъде го правя и защото мога да си го позволя и ми е интересно какъв ще е крайният резултат.

Хранилката (т.е. РСС-а) не съм пренасочил. Нарочно оставих стария. Добавих едно ново мнение в стария блог, където пише новия адрес и това е. Който иска да ме следи, ще си пренасочи Четеца. Тези които нямат интерес, ами просто ей така ме имат по някаква причина, не ми и трябват 🙂

Да не забравя, темата която ползвам е Мистик. Линк: http://digitalnature.ro/projects/mystique/

И така, предстоят още промени по тази тема, но днес е първи, и е хубава дата за ново начало. До края на тази година трябва да поприключа с работата около блога, за да мога да се посветя на други проекти в новата 2010 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.