Митница, Фейсбук, Фото Форум

Силата на интернета

Business on a laptop
Creative Commons License photo credit: mbowlersr

С интерес следих развитието около случая с митниците, описан от Еленко в Дневник. Статията е за няколко нарушения от институциите там, както и безумно дългата процедура и редене на много опашки за вземане на пратка от чужбина.

В резултат от публикуваната статия, случиха се няколко неща:

  • тази статия е станала най-четената в Дневник. Евър!
    Което подсказва, че много хора поръчват от чужбина и са недоволни от тромавата система. Но, също така, според мен, и че медиите не покриват болезнените и модерни проблеми на обществото. Предпочитат да ни занимават със сапунката: “дали Борисов ще отвърне на трипликата на Станишев или този път гордо няма да го спомене” и подобни. Не гледам телевизия, но предполагам, че са подхванали и тази тема, но след като тя вече е била написана и се е сдобила с популярност чрез интернет. И тогава става поредният скандал, който хващат. Дано повече медии се захванат с проблеми на модерния гражданин, и да си оправдаят названието: четвъртата власт.
  • благодарение на текст публикуван онлайн и реакцията на обществото, имаме напредък в тежка откъм бюрокрация система!
    От миналата седмица върви ‘експериментална програма’ където процедурата е опростена и по-бърза. За малки и пратки до 150евро (каквато е била на Еленко) – всичко трябва да приключи за 30 минути (така казват).

Иначе, за тези които не знаят, разменната пощенска станция при митница работи и в събота (със съкратено работно време). Така че, това също е вариант, ако нямате възможност през седмицата да отидете. Не знам обаче дали работи самата митница + банката (ако ви се наложи да плащате мито+ддс)

Напоследък са много популярни разни каузи във Книгата на Лицата. Създават се стотици групи: ‘Да защитим природата/планините/езерата/горите …’, ‘Да помогнем на пострадалите от …/децата на …/ бедните / гладните …’ итн. И събират много членове. Повечето подобни групи събират пасивни членове. Част от тях са съгласни с каузата, друга, може би, по-голяма, просто се включват ей така, защото е модерно и приятелите им вече са се включили в групата: ‘Не карай пил’ (нпр). Лошо няма, само дето няма и добро. Ако целта на групата е била нейният създател да може да се похвали: в моята група има 10 000 хора, ок. Но, не е ли по-добре и да има реален резултат от събралите се хора около обща кауза.

Ще кажете: е, да, ама то не е същото да накараш хората да цъкнат някъде и да направят нещо. Ами кой е казал ще е лесно. Но е възможно. Случая с митницата потвърждава че е достатъчно някой по-голям ( визирам в. Капитал) да застане и да подпомогне. Дано доживеем момент в който и това няма да е нужно, за да бъде чут гласа на мързеливият интернет потребител 😉

Пример: Фото Форум са тръгнали с инициатива, която има и група във Фейсбук: Не на кражбите на снимки в интернет. По темата има много написано. Писали и оплаквали са се фотографи в лични сайтове. Във фото форума често се появяват теми: Еди кои са публикували моя снимка без позволение. Част от хората се отказват да си търсят правата, заради сложната процедура. Някои се споразумявт с медията за компенсация след нарушението (и аз съм имал такъв случай). Най-правилното е всъщност да се съдят нарушителите. Знам за поне два случая в които носителят на авторските права осъжда за ползване на снимка без договор. Единият е Жоро (админа на ФФ), другият е Еленко (отново 🙂 ) Случаят на Еленко е интересен, защото той публикува снимкат по Криейтив Комънс лиценз – свободно ползване, стига да е посочен автора. Медията я ползва, но не спазва лиценза и следователно бива осъдена.
Смятам че ФФ може да стане Гърба на тази инициатива във Фейсбук. Това е сайт който има и активен офлайн живот – организира конкурси, дава награди, прави изложби, събира дарения, прави мероприятия … Броят на снимките в този сайт е голям, както и броят на авторите им. Заедно със всичките си недостатъци – Фото Форум е национална фотографска медия. И те би трябвало да могат да заинтересоват по-голямите национални медии.

С подобна идея, но по друг път е тръгнал фотографът Павел Баджаков. Заедно с Начо Каменов (кубето) създават Сдружение За Колективно Управление На Авторски Права Върху Фотографски Изображения – СКУАПФИ.

Към собствениците на малки сайтове, които се нуждаят от снимки: има сайтове където срещу 5$ можете да купите качествена снимка за илюстрация към вашата статия. Влезте в – микросток БГ. Тук се движат хората, които продават снимки на такива сайтове. Питайте каквото не е ясно, ще ви отговорим. Но не крадете. За Ваше добро си е.
Ако Ви трябва уникална снимка, за голями плакати и ексклузивно ползване, ще платите доста повече, разбира се. Но, това вече е друг случай. Четете лицензите! За Ваше добро си е.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.