Митница, Фейсбук, Фото Форум

Силата на интернета

Business on a laptop
Creative Commons License photo credit: mbowlersr

С интерес следих развитието около случая с митниците, описан от Еленко в Дневник. Статията е за няколко нарушения от институциите там, както и безумно дългата процедура и редене на много опашки за вземане на пратка от чужбина.

В резултат от публикуваната статия, случиха се няколко неща:

  • тази статия е станала най-четената в Дневник. Евър!
    Което подсказва, че много хора поръчват от чужбина и са недоволни от тромавата система. Но, също така, според мен, и че медиите не покриват болезнените и модерни проблеми на обществото. Предпочитат да ни занимават със сапунката: “дали Борисов ще отвърне на трипликата на Станишев или този път гордо няма да го спомене” и подобни. Не гледам телевизия, но предполагам, че са подхванали и тази тема, но след като тя вече е била написана и се е сдобила с популярност чрез интернет. И тогава става поредният скандал, който хващат. Дано повече медии се захванат с проблеми на модерния гражданин, и да си оправдаят названието: четвъртата власт.
  • благодарение на текст публикуван онлайн и реакцията на обществото, имаме напредък в тежка откъм бюрокрация система!
    От миналата седмица върви ‘експериментална програма’ където процедурата е опростена и по-бърза. За малки и пратки до 150евро (каквато е била на Еленко) – всичко трябва да приключи за 30 минути (така казват).

Иначе, за тези които не знаят, разменната пощенска станция при митница работи и в събота (със съкратено работно време). Така че, това също е вариант, ако нямате възможност през седмицата да отидете. Не знам обаче дали работи самата митница + банката (ако ви се наложи да плащате мито+ддс)

Напоследък са много популярни разни каузи във Книгата на Лицата. Създават се стотици групи: ‘Да защитим природата/планините/езерата/горите …’, ‘Да помогнем на пострадалите от …/децата на …/ бедните / гладните …’ итн. И събират много членове. Повечето подобни групи събират пасивни членове. Част от тях са съгласни с каузата, друга, може би, по-голяма, просто се включват ей така, защото е модерно и приятелите им вече са се включили в групата: ‘Не карай пил’ (нпр). Лошо няма, само дето няма и добро. Ако целта на групата е била нейният създател да може да се похвали: в моята група има 10 000 хора, ок. Но, не е ли по-добре и да има реален резултат от събралите се хора около обща кауза.

Ще кажете: е, да, ама то не е същото да накараш хората да цъкнат някъде и да направят нещо. Ами кой е казал ще е лесно. Но е възможно. Случая с митницата потвърждава че е достатъчно някой по-голям ( визирам в. Капитал) да застане и да подпомогне. Дано доживеем момент в който и това няма да е нужно, за да бъде чут гласа на мързеливият интернет потребител 😉

Пример: Фото Форум са тръгнали с инициатива, която има и група във Фейсбук: Не на кражбите на снимки в интернет. По темата има много написано. Писали и оплаквали са се фотографи в лични сайтове. Във фото форума често се появяват теми: Еди кои са публикували моя снимка без позволение. Част от хората се отказват да си търсят правата, заради сложната процедура. Някои се споразумявт с медията за компенсация след нарушението (и аз съм имал такъв случай). Най-правилното е всъщност да се съдят нарушителите. Знам за поне два случая в които носителят на авторските права осъжда за ползване на снимка без договор. Единият е Жоро (админа на ФФ), другият е Еленко (отново 🙂 ) Случаят на Еленко е интересен, защото той публикува снимкат по Криейтив Комънс лиценз – свободно ползване, стига да е посочен автора. Медията я ползва, но не спазва лиценза и следователно бива осъдена.
Смятам че ФФ може да стане Гърба на тази инициатива във Фейсбук. Това е сайт който има и активен офлайн живот – организира конкурси, дава награди, прави изложби, събира дарения, прави мероприятия … Броят на снимките в този сайт е голям, както и броят на авторите им. Заедно със всичките си недостатъци – Фото Форум е национална фотографска медия. И те би трябвало да могат да заинтересоват по-голямите национални медии.

С подобна идея, но по друг път е тръгнал фотографът Павел Баджаков. Заедно с Начо Каменов (кубето) създават Сдружение За Колективно Управление На Авторски Права Върху Фотографски Изображения – СКУАПФИ.

Към собствениците на малки сайтове, които се нуждаят от снимки: има сайтове където срещу 5$ можете да купите качествена снимка за илюстрация към вашата статия. Влезте в – микросток БГ. Тук се движат хората, които продават снимки на такива сайтове. Питайте каквото не е ясно, ще ви отговорим. Но не крадете. За Ваше добро си е.
Ако Ви трябва уникална снимка, за голями плакати и ексклузивно ползване, ще платите доста повече, разбира се. Но, това вече е друг случай. Четете лицензите! За Ваше добро си е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.