Два месеца с азТелефонът

Преди два месеца си взех първия ми личен Епъл продукт, последния им телефон.

Ползвал съм тяхната ОС, знам за хубавите неща (както и за някои неприятни такива).
Това обяче беше първия продукт който щях да е мой и да ползвам ежедневно.

Не съм фен нито на Уиндоус, нито на Андроид, нито пък на Мак. Ползвам джаджи, но не съм запален. Това са моите впечатления след около 2 месеца усилено ползване на тази нова играчка.

– играчка ли казах? ами да, iPhone 4 определено може да бъде и такава и при това добра.

– първото впечатление е че всичко изглежда добре. И определено много неща работят както трябва.
Вграденото приложения за поща е едно от по-добрите. Разбира се, по Apple-ски, липсват някои за мен важни неща – например: опцията Маркирай всички писма като прочетени. И въпреки тази забележка и пще няколко, в момента почти не включвам четеца на пощите ми на лаптопа.
Интеграцията с календара на Гугъл е важна за мен, и тук сработи без никакви допълнителни настройки.
Знаех че потребителския интерфейс е добър, но пак успяваше да ме изненада с приятни моменти не веднъж.

– след като отмина първоначалното ‘игране’ и търсене на разни неща които имах във HTC-то с Windows Mobile, видях, че от Ябълката явно са решили че ще дават на потребителите си само от един вид ябълки и че даже ще ги ограничат да не могат и да видят че освен червените, има и зелени ябълки.
С други думи казано: можеш да инсталираш само приложение одобрено и сложено в специалния електронен магазин.
Той е нещо гениално, по принцип. Връзвам си веднъж кредитната карта към него и всякое едно приложение е на два клика от това да се намира на моя телефон. Страхотно за потребителите и за програмистите, които стоят зад тези приложения. В същото време, поради ограничения които Ябълката налагат – няма как от официалния магазин да си изтеглите приложение което на един екран да ви покаже информация за това какво е моментното състояние на телефона.
А за мен е много удобно на един екран да имам информация за календара, времето, пропуснати обаждания, непрочетени СМС-и, непрочетени писма и други подобни.
Второ нещо, което се брои към неприятните изненади е че въпреки че този телефон има няколко гигабайта свободни, няма как да го ползвам като устройство за съхранение на данни. Връзвам го към компютъра и … еми, ето го телефона, но запис на него – не може 🙂
Да не говорим че да си смениш мелодията на звънене с някаква различна от предложение е някакво приключения.
Да видиш пълната история на обажданията до един контакт, също не работи както очаквам.
Само тези неща бяха достатъчни да ме подканят към jailbreak-ване (имаше и други, но в момента не се сещам) Което направих преди около седмица и сега нямам тези проблеми. Но мислих че е важно да ги спомена, защото е (меко казано) тъпо ограничение от странна на производителя. Но, тяхно решение. Всеки който се вълнува от тези неща си взима друг телефон или пък jailbreak-ва – отново въпрос на решение.

– В момента телефонът наистина може да бъде ползван като Умен такъв, мога да правя повече неща и няма нужда за всичко да минавам през някакъв Apple ‘одобрител’.

– батерията държи доста добре, което също не е лошо. Напоследък телефоните стават все по-лаптопчести, и батериите им държат все по-малко. Спомняте ли си едно време когато с едно зареждане, Нокиата караше и по две седмици 🙂 Те сигурно и сега го правят, но за мен не са интересни.

– Липсва флаш. Може да се подкара нещо такова, но още не работи като хората. Не ми липсва много, има си начини да се гледат клипчета и това онова, но въпреки всичко, е минус и не е съвсем пренебрежим.

– Един много! читав браузър. Работи бързо, леко и не се пречи а основно помага. казвам основно, защото отново има неща които пречат на по-напредналия потребител. Няма как да се види кода на страницата която разглеждаш. За да се настрои дали страницата отворена в нов таб да бъде активна веднага или да се зареди отдолу, а ти да си гледаш текущата страница – трябва ти приложение от неофициалния магазин (до който имаш достъп само след чупене на затвора).

– интеграцията със Фейсбук е направена точно като рекламка на мотото им: It just works. Да, ит джаст уоркс, ама не баш. Супер лесно и без никакви настройки, ей така двамата ми Петри Иванови получиха данни които принадлежат на трети такъв който имам като приятел във ФБ. Или пък Жоро Петров не успях да линкна към Георги Петров във ФБ. И всякакви подобни забавления. Проблема се решава с покупката на приложение което вече работи както се очаква – дава ти предложения, одобряваш ги, както и сам избираш при нужда кой контакт с кой приятел да вържеш.

– Единия бутон е хем хубаво, хем лошо нещо. Посвикнах му, изглежда добре, НО за да разбера как се прекъсва обаджане, трябваше да питам Гугъл. До тук със готиния Ит джаст уоркс 🙂 Разбира се РТФМ-аджиите са си знаели за това, ама аз йок.

– Това, че ползват странни кабели и накрайници си е отново част от лошата (за мен) политика на производителя. За тях е добре – хората си плащат за нестандартните им стандарти.

– Това е първия капацитативен дисплей който ползвам и е готино.

– Има доста готини приложения и повечето имат безплатни орязани версии. Нямам против плащането за софтуер, и съм си купил немалко приложения. Но, за тези които държат да не плащат, и това е възможно, след определени настройки.

Списък с някои допълнителни приложения които ползвам:

– Best camera – за обработка на снимки и споделяне на същите.
Приложение без аналог във Windows Mobile (даже мислих да направя такъв). Има конкуренция единствено от други айФон приложения – пробвах някои. Част имат и по-готини опции, но това беше някак си най-добрия компромис между простота на ползване и възможности.
Изненадващо за мен, отново преоткрих удоволствието в това да снимаш всеки ден, всякакви неважни неща.
– 8mm – за придаване на малко стил на видеотата които правите с телефона.
– iGo – има алтернативи, но това е Приложението за навигация
– skype –
– MyPhone+ –
– Facebook
– foursquare
– WordPress

Cydia приложения:
– Activator
– OpenSSH
– Silent Photo Chill
– LockInfo

Няколко игри:
— Angry Birds – една от по-зарибяващите игри която съм играл напоследък. Което може и нищо да не означава, понеже не играя 🙂
— Cut the Rope – много приятна графика. И забавна игра.
— Can Knockdown – проста игричка за убиване на 3 минути в чакалнята
— Zynga Poker – това вече май всички го знаят. Последните месеци го зарязах покера и почти не съм я пускал, но е направена добре и става за губене на време.

Заключение:
след оределени настройки и пипания, телефона е повече от добър. BSD-то отдолу е нещо яко и при няколко настройки, може да даде повече отколкото Ябълкатаджиите са преценили да дадат.
Сега следва да видя какъв мак да си взема 🙂

Ако имате предложения за полезни приложения, споделете в коментарите 🙂

Наздраве 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.