Eurovision 2008

Много от вас ще кажат, че конкурсът Евровизия няма много общо с музикален конкурс. И донякъде ще са прави.

Но, на мен лично не ми пречи това, то даже си е в дефиницията на нещото или поне аз така го виждам. Целта на това събитие е да се направи шоу, да се съберат колко-там страни от Европа и да пеят. Така го виждам аз.

(относно директното класиране на определени страни не ми се говори 😉 )

Спомням си как като малък с нашите гледахме конкурса и си избирахме за кого да гласуваме. От един (домашен) телефон – един вот. Хубав спомен.
Спомням си и предишното домакинстване на тамошната държава (тогава Югославия), както и Тайчи – тогавашната изпълнителка 😉 Предишната година първото място го спечелиха с песента Rock me.

След това войни, глупости, това-онова … и ето че сега пък Сърбия е домакин на шоуто. Песента им миналата година беше … ами беше ок, но нищо чак особено. Ако ще говорим за балади, и балкански държави, по-добра беше песента Лейла на Хари Мата Хари, която не успя да стигне до върха.

Нашето миналогодишно участие беше много силно и заехме хубаво 5-то място (можеше и повече, ама какво да се прави).

Тогава бяхме с интересна песен, етно, но и модерна. При това, звучеше все едно така и трябва да звучат етно, но модерните песни 🙂

Преди някой час/ден случайно мернах по канал1 материал за Евровизия, където имаше и послания от някои хора от моя край. Относно тазгодишния конкурс. В Сърбия има малко общество Българи и посланията бяха призив да се гласува за българската песен. Хубаво. Това, което не ми беше приятно е да чуя следното (парафразирам):

Призовавам съгражданите ни да гласуват за българската песен, понеже ние не можем да гласуваме за нашата.

Тъжно е, но така говорят и мислят една не малка част от хората там. Не ми се пише по тази тема, но може би някой ден ще я подхвана, заедно с някои мои мнения и наблюдения за форума на градчето, някои проблеми там, говора и други интересни и не дотам интересни неща.

Но, да се върна към по-светли неща. Нпр към Йоана 🙂

Която, заедно с Deep Zone Project и DJ Balthazar ни представлява тази година.

Когато чух песента (в Ютуб естествено, понеже последните … 10-на месеца почти не гледам ТВ ).. та, когато чух песента първата ми реакция беше – че тези от България ли са 😀

Оказа се че съм слушал и други техни парчета. Аз, бидейки човек който е скаран с имена и неважни* факти, съща така и не се опитвам да разбера кое парче слушам, още по-малко кой го изпънява. И така, слушал съм ги, но не съм ги знаел. Имат хубава музика.
(неважни* – такива които в дадения момент, болния ми мозък счита за такива. да се чуди човек как съм успявал да си взимам добрите оценки … едно време 😀 )

Казах си – абе хубаво, но това не е точно песен за Евровизия. После си казах друго (дам, знам, сам си говоря) – може пък затова да пробият. Песента е лека, готина, игрива, от жанр който има много последователи а няма представители.

Какво направиха симпатичните Финландци със Hard Rock Hallelujah. Нещо, което ние можем да направим сега. Струва ми се добър ход на гласувалата публика 🙂

Относно песните и песничките на Евровизията – всичко е много еднакво, често лигаво. Песните които се опитват да са забавни със текста си и/или някакви опити за смешен перформанс .. еми досадиха. Време е за малко метъл. А защо не и техно/електро/каквото е там това нашото 🙂 (вече писах че не разбирам от тази музика, въпреки че ми допада понякога и понякоя 🙂 )

промяна: Белградската Арена, където се случва цялото нещо, има капацитет от 20 000 места. Ще се озорим догодина 😀 А колко ще е готино да го направим на някой плаж, м? Никой не го е правил досега, нали трябва да има милион ламБи и други глупости 🙂 Но пък … ще е як купон 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.