Време е за вируси

Постът обаче не е за гриповете и други подобни полезни нещица, а за виралния маркетинг. Накратко: това е такъв тип реклама който предразполага потребителите (или тези които я гледат) да сами разпространяват новината за нещото което се рекламира. На няколко пъти ми се е случвало да ме питат що е то и все се мъча да си спомня някой конкретен пример. За да не бъде така и в бъдеще, записвам си тук няколко добри примера към които да се връщам в бъдеще 🙂

Първият пример е най-пресният. Днес един колега ми прати линк до страница на шевролет където рекламират новият шевролет авео. Цъкате на спецификации, показват ви се спецификации, цъкато еди къде си, показва ви се еди какво си 🙂 Гледате забавното клипче и си мислите – ами ок – хубаво са си представили колата – като нещо практично и удобно. Нооо, това не е всичко 😉 Дърнете слайдера отдолу от Истински до Нереален. Отгледайте инфо за страхотния, мега-супер-дупер неповторимия Bruto 88i 😀 Страхотни закачливи текстове, снимки и видео 🙂 Поздравления на екипа който е мислил идеята!

Вторият сайт ни хвърля в изцяло друг вид маркетинг 😉 Това е сайта Голи думи. Не е типично вирален маркетинг но аз го слагам в този кош 😉 Това е сайт-блог на една журналистка и поетеса, която е решила че стиховете и статиите й ще достигнат доста по-голяма аудитория ако ги “чете по прашки” 😉 Е, да, Гери не е гола (за съжаление 😛 ) но със снимките и клипчетата определено постига зададената си цел. В сайта се казва че това е нова идея за България – явно в чужбина не е 🙂 Вижда се че сегашния блог се ръководи изцяло с цел събиране на аудитория. Как точно авторката (и екипа й ако има такъв) ще се възползва от популярността – си е тяхна работа. Не държа всеки да прави нещо общественополезно. Както и да е – смела идея – пожелавам успех на авторката.

Третия пример е от сайта на един електронен вестник. Той и сайта така се казва: е-вестник 😉 Понякога подхода им е леко в стил: Виж, скандал!! но това го правят всичките подобни сайтове, дори и най-голямите. Което не ми харесва. Примера тук е за статията им относно разните такси във банките при ползването на дебитни и кредитни карти. Някой се е сетил че подобна информация ще е полезна да е събрана на едно място. Седнал си е на Д.-то и е обиколил сайтовете на банките. Систематизирал данните, написал няколко параграфа и хоп – тези статии фърчат из АйСиКю-то насам-натам 🙂 Браво – полезно инфо и добър ход!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.