За митницата

Не обичам да се оплаквам. Не е в стила ми.

Но, пиша този пост, защото заслужават критика.

От време на време си поръчвам книги от Амазона. Обикновено на фотографска тема. Често ги няма в България, а понякога и превода не е най-добрия. Другия път просто съм събрал определени пари от амазон афилиейт програмата и си ги харча пак при тях.

Писал съм вече че ми се беше случвало пратката да не пристигне. В amazon.com имат специална страничка където описваш проблема, казваш че би искал отново да ти пратят книгите. И те ги пращат. Един път първата пратка не пристигна. Втория път, първата пратка пристигна едновременно със повторната поръчка. Тъй като бях взел и двете (по погрешка) – върнах им едната пратка. За моя сметка. Заслужават го.

Сега си бях поръчал 4 книги от британския амазон. Три от поредицата на National Geographic: “Greatest еди какво си” и още една фото книжка. Книгите са изпратени от Амазон Германия на 7-ми април 2009-та. Пращам ги на адреса на фирмата, понеже тук винаги има някой, който да ги получи. Няма известие. Проверявам няколко пъти в пощата, защото се е случвало известието волшебно да изчезне. Казват, скоро не сме получавали нищо от амазон. Еми добре, пиша на амазон: така и така. те казват: няма проблем, радваме се че ползвате услигите ни, пращаме отново книгите, всичко най-хубаво …

И чакам си втоарат поръчка. Но, вчера, колега вижда нехайно оставено известие във входа на фирмата за мен. Пратката била задържана на митницата. Ноу комент. Според оценката на амазон пратката трябваше да е на моя адрес преди повече от месец.

Има телефон на хартийката и пише че доставят до адрес в удобно за мен време, следователно им звъня.

Лелката едва ли не ми се скара, защото, виждаш ли, това било трето, последно известие и защо не съм бил отишъл и … Глупости 🙂 Аз да не би да ги поръчвам за да им заемат място там …

Давам го спокойно, не можеш да ме подразниш лесно мен 😉

Така и така, искам пратката да ми я доставите. Еди колко си лева на килограм и еди колко си лева за пощенски разходи и още еди колко си за митническа такса. Общо 10-на. Не ми е до 10-те лева. А до това, че ми бавят книгите, че ми викат по телефона, и че ми искат пари за всичко това.

Както и да е…

Казва ми в кои часове да очаквам да ми доставям моите неща. Добре.

Ето ме пред офиса, бачкам на лаптопа в градинката. Идва един дядо. Приятен, здрасти, здрасти, това онова. Общо 9.50лв. Давам му 10. Защото е усмихнат и културен.

Тръгва си той, отварям лошо преопакования колет. Книгите на НГ са с твърди корици, но имат едни допълнителни “корици”. Същите са леко посмачкани и замацани. Знам как изглежда опаковката на една амазонска книга а тук тези бяха набухани в къшончето … Добре че, други поражения нямаше …

Последно, но никак немаловажно: искам да поздравя и този (от пощите, службите или където и да е), който ми беше отворил писмото-покана за Гърция (трябваше ми такова за виза).

Отварят ми писмата! бавят ми и ми доставят в лошо състояние книгите … Спирам дотук, че съм подразнен и ще кажа нещо, за което ще съжалявам после …

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.