Колелото на приятелите ми във Facebook

В девети клас, преподавателя по информатика ни каза: Благодарение на интернет, светът е станал едно голямо село, където знаеш много за всеки. Тогава не бях особено съгласен, все пак става дума за далееечната 1996 година 🙂

Но, май не съм бил особено прав. Ето, че днес и аз имам профил в най-голямия клюкарник в мрежата.

Стари приятели, нови приятели, хобита, интереси, запознанства, социални проучвания, интересни приложения, глупави приложения, възможност за брандиране на бизнес, връзка с клиенти …. и още – всички са там. Как ще го ползвате е ваша работа.

Винаги ми е забавно да видя някаква готина статистика, и ето че днес Роската ми прати ФБ приложение което прави нещо в тази посока.

Списъкът от приятелите ми в момента наброява малко над 700 човека. Приложението се опитва да визуализира приятелите ти, връзките между тях, но и (по-интересното) да ги групира по брой общи познати. Ето резултата от моя списък ():

(цък на катринката за по-голямо изображение. то, от своя страна, е нарочно намалено така че да не се четат имената)

Интересното е че, има няколко отличаващи се групи, но са малко тези които не са свързани с някоя друга група приятели. Доста е оплетено, трябва да се съгласите 🙂 На пръв поглед дори само в моята мрежа (изключвайки мен като елемент от мрежата) е възможно чрез двама човека да се достигне до почти всеки.

Изключение правят приятелите в десния долен ъгъл – с които нямам други общи познати. Най-вероятно хора добавени чрез някоя приложение. Което не означава че чрез някой друг, тези хора не са свързани с друга друпа от моите познати.

Определено готино приложение 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.